U bent aan zet!
Iedere dag neemt u duizenden beslissingen die uw gezondheid bepalen. Over wat u eet. Hoe laat u naar bed gaat. Hoeveel u beweegt. En hoe u met uw klachten omgaat.
Veel van deze beslissingen neemt u onbewust. Zonder erbij na te denken. U kunt leren om bewust te worden van wat u doet. En wat er anders kan om u beter te voelen.
Dit zijn de handigste tips om zelf u met uw zorg aan de slag te gaan:
1. Bereid het gesprek met uw zorgverlener goed voor
Als u zich goed voorbereidt op het gesprek met uw zorgverlener, dan wordt u het beste geholpen. De zorgverlener kan dan beter aansluiten bij wat u nodig heeft. Zodat u zo goed mogelijk met uw gezondheid kunt omgaan.
Uw zorgverlener kan u vragen vooraf een vragenlijst* in te vullen. Vragenlijsten ontvangt u meestal per e-mail. Hierin kunt u het volgende aangeven:
- Of u klachten heeft
- Wat er op dit moment belangrijk is in uw leven
- Wat u graag zou willen bespreken
- U kunt ook uitslagen van zelfmetingen doorgeven, zoals uw bloeddruk, bloedsuiker en gewicht
* Er wordt vaak gewerkt met ‘positieve gezondheid’ vragenlijsten. Deze vragenlijsten gaan over diverse onderwerpen die bepalen hoe u uw gezondheid ervaart. De vragen zijn voor u én uw zorgverlener een mooie basis voor een goed gesprek.
Wilt u meer tips over hoe u uw afspraak het beste kunt voorbereiden? En hoe u samen met uw zorgverlener bepaalt welke zorg bij u past?
2. Het is handig om zelf te meten
Wij raden aan dat u zelf uw gezondheid meet. Dit heeft veel voordelen. Door thuismetingen te doen, krijgt u meer inzicht in uw bloedsuiker, bloeddruk en gewicht. Het is waardevol om te bekijken wanneer uw meetgetallen hoger of lager zijn.
U hoeft ook minder vaak naar de praktijk te komen als u zelf meet. U geeft de meetgetallen dan zelf door aan uw zorgverlener.
Bij de informatie over uw specifieke zorgprogramma op deze website leest u hoe zelf meten werkt. Zie daarvoor het menu rechts / onderaan de pagina.
3. Neem zelf kleine stapjes om gezonder te leven
U weet wat het betekent om met uw klachten te leven. En u doet het meeste zelf. Want van de 6.000 uur die u per jaar wakker bent, ziet u uw zorgverlener maar ongeveer 3 uur. U zorgt dus meestal voor uzelf.
U kunt leren wat u nu goed en minder goed doet. En informatie zoeken over wat u anders kunt doen om u beter te voelen.
Gezonder leven moeilijk? Niet als u kleine stapjes zet. En het samen doet met anderen. Zin om aan de slag te gaan met gezonder te leven?
Bekijk de themapagina Gezonder Leven
Gezonder leven dankzij 'Positieve Gezondheid': kijk naar de 6 verschillende kanten van gezondheid
4. Praat met mensen die dezelfde problemen hebben als u
Groepsgesprekken met ervaringsdeskundigen kunnen heel waardevol zijn. Mensen die hetzelfde hebben als u, kunnen u meer begrip geven van uw ziekte. En ook meer begrip van uzelf.
Wat u daaraan heeft? Veel patiënten gaan daardoor minder medicijnen gebruiken. En gaan zich beter voelen.
Op de themapagina’s op deze website leest u waar u gelijkgestemde mensen kunt ontmoeten. Online of in de buurt. Zie daarvoor op de themapagina's de knop 'Zelf werken aan uw gezondheid'.
5. Krijg zorg thuis (online)
Ook zorg op afstand biedt mogelijkheden om meer grip op uw gezondheid te krijgen. Denk aan bellen, videobellen of de ‘patienten app’ van uw huisarts. Als u zorg vraagt via de telefoon of computer, komt u beter voorbereid op het volgende spreekuur. Daardoor kunnen we het langer hebben over wat u echt belangrijk vindt.
Online kunt u makkelijker:
- Contact met ons leggen
- Vragen stellen
- Een afspraak maken
- Uw dossier inzien
- Een herhaalrecept aanvragen
U hoeft niet altijd meer naar onze praktijk te komen. Dat is wel zo gemakkelijk.
Patiënten hebben vaak weinig energie; dan is zorg op afstand wel zo fijn
6. Maak gebruik van (gratis) groepsbegeleiding
Zelf uw gezondheid verbeteren, met een beetje hulp?
Doe mee aan een groep waar u samen met anderen aan uw leefstijl kunt werken. Met een ervaren zorgverlener als motiverende begeleider.