Thema Mentaal sterk

Mentaal (geestelijk) sterk zijn, willen we allemaal. In sommige periodes in uw leven is dit lastiger en staat het onder druk. Dan is het goed om uw eigen gezondheid te versterken. Er zijn verschillende stappen die u kunt zetten voor een betere mentale gezondheid. 

Lezen

Het is niet altijd duidelijk welke informatie klopt en welke online bronnen betrouwbaar zijn. Daarom vindt u hier betrouwbare informatie, geselecteerd door uw huisartsenpraktijk. Over mentale gezondheid, veel voorkomende klachten én wat u aan uw klachten kunt doen.

Psychische klachten

Wat zijn veel voorkomende psychische klachten? En wat kunt u doen als u deze klachten heeft? Lees hierover op Thuisarts.nl.

Zet uw STAP naar een gelukkig leven

Mentaal sterk zijn, betekent dat u tevreden bent met uzelf en met uw leven. Dat u kunt omgaan met tegenvallers. Veel mensen vinden het best lastig. Toch kunt u er beter in worden. Bijvoorbeeld als u op tijd rust neemt, dankbaar bent en opkomt voor uzelf. Lees hier meer over op de website DE STAP naar gezonder.

Positieve Gezondheid

U bent niet uw aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar uw klachten en gezondheidsproblemen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Ondersteuning en advies

Voor ondersteuning en advies bij psychische klachten kunt u terecht op de website van MIND. MIND strijdt voor een samenleving die investeert in mentale gezondheid. En er alles aan doet om onnodig psychisch leed te voorkomen. MIND geeft een stem aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten.

Zelf werken aan uw gezondheid

Er is veel wat u zelf kunt doen om goed voor uzelf te zorgen. Thuis, digitaal en in uw eigen tijd. Bekijk hieronder de praktische tips en ga aan de slag. 

Vragenlijst Positieve Gezondheid

Wat heeft u nodig om u gezonder en veerkrachtiger te voelen? Het invullen van de vragenlijst Positieve Gezondheid geeft u inzicht in wat voor u belangrijk is. Een praktisch handvat om beter om te gaan met uw situatie. Hier kunt u de vragenlijst invullen:

Apps

Er zijn verschillende apps die kunnen helpen bij uw klachten en om mentaal sterk te zijn. De GGD AppStore biedt een transparant overzicht van betrouwbare gezondheidsapps en websites. Kijk in de GGD appstore, categorie mentaal welbevinden.

Zelfhulptrainingen

Er zijn veel online cursussen en trainingen die u zelf in uw eigen tijd kunt doen. Kijk voor het aanbod aan mentale zelfhulptrainingen op DE STAP naar gezonder.

Lotgenotencontact

Heeft u ook wel eens het gevoel dat u er alleen voor staat? Of dat niemand u begrijpt? Het kan helpen om hierover te praten met mensen die hetzelfde meemaken als u.

Recovery College Eindhoven

Recovery College Eindhoven is een herstelwerkplaats. Hier kunt u werken aan herstel na een periode van psychische ontregeling. RCE biedt een plek voor en door mensen om wie het gaat. Zodat u door de ontmoeting met anderen nog meer aan uzelf kunt werken. Uiteraard in een beschutte omgeving, ondersteund door lotgenoten en ervaringsdeskundigen.

Nei Skoen Helmond

Mensen die kampen met (geestelijke) tegenslagen in het leven kunnen hun weg soms moeilijk vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen, werken, leren en vrijetijdsbesteding. De Helmondse uitdrukking ‘Nei Skoen’ – nieuwe schoenen – staat voor: het creëren van nieuwe kansen en mogelijkheden.

Groepsbegeleidingen

Zelf uw gezondheid verbeteren, met een beetje hulp? Samen met een coach - en een groep mensen in dezelfde situatie - is het soms makkelijker om uw leefstijl te veranderen.

WRAP (Wellness Recovery Action Plan)

De baas zijn over uw eigen leven, dat voelt goed. WRAP helpt u om de regie over uw leven (weer) op te pakken. Tijdens deze groepsbegeleiding gaat u aan de slag met het maken van een stappenplan.

Ruimte in je Hoofd

Bij de groepsbegeleiding Ruimte in je Hoofd leert u klachten zelf aan te pakken. Zoals piekeren, negatief denken en grenzen aangeven. We geven aandacht aan hoe u in balans kunt blijven.

Cognitieve Therapie

Wilt u minder piekeren? Uw emoties en spanningen in de hand houden? Dan is deze groep wat voor u!

Grip op Stress

Heeft u een van de volgende klachten? Pijn in de nek, last van uw rug, last van uw maag, hoofdpijn of continu moe? Dan heeft u misschien last van stress. De oorzaak van deze klachten is namelijk lang niet altijd lichamelijk. Soms zijn spanningen de boosdoener. Grip op Stress zorgt ervoor dat uw stress en klachten verminderen.

Mindfulness

Dit is een groep waarin u oefent om in het NU te leven. Met bewuste aandacht voor uzelf en uw omgeving. Zonder oordelen en met mildheid voor uzelf. U leert om storende gedachtes en gevoelens minder invloed te laten hebben.

COMET

Verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen. In de COMET groep gaat u zich richten op uw positieve eigenschappen. U kunt ervaringen uitwisselen met anderen.

Workshops Positief Gezond

Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. De Workshops Positief Gezond bestaan uit 6 verschillende themabijeenkomsten. U leert hoe u zo goed en gezond mogelijk kunt leven.

Naar groepsbegeleidingen

Zorgverlening

Soms lukt het niet om zelf met uw problemen aan de slag te gaan. Dan kunnen gesprekken met de huisarts of praktijkondersteuner GGZ zinvol zijn.

Zorgprogramma psychische klachten

Binnen de huisartsenpraktijk kunnen de huisarts en praktijkondersteuner GGZ ondersteuning geven bij geestelijke klachten. Aan zowel volwassenen, kinderen als jongeren. Soms gaan deze problemen gepaard met lichamelijke klachten. Ook ouders van het kind of de jongere met psychische klachten kunnen bij het zorgprogramma betrokken worden.