Mentaal sterk

Mentaal sterk zijn willen we allemaal. In sommige periodes in uw leven is dit lastiger en staat het onder druk. Dan is het goed om uw eigen gezondheid te versterken. Er zijn verschillende stappen die u kunt zetten voor een betere mentale gezondheid. 

Lezen

Het is niet altijd duidelijk welke informatie klopt en welke online bronnen betrouwbaar zijn. Daarom vindt u hier betrouwbare informatie, geselecteerd door uw huisartsenpraktijk, over mentale gezondheid, veel voorkomende klachten én wat u aan uw klachten kunt doen.

Mentaal sterk

Mentaal sterk zijn betekent dat u tevreden bent met uzelf en met uw leven. Dat u kunt omgaan met tegenvallers. Veel mensen vinden het best lastig. Toch kunt u er beter in worden. Bijvoorbeeld als u op tijd rust neemt, dankbaar bent en opkomt voor uzelf. Lees verder op DE STAP naar gezonder.

Positieve Gezondheid

Positieve gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Wat heeft u nodig om u gezonder en veerkrachtiger te voelen?

Psychische klachten

Wat zijn veel voorkomende psychische klachten en wat kunt u doen als u deze klachten heeft. Lees hierover op Thuisarts.nl

Ondersteuning en advies

Voor ondersteuning en advies bij psychische klachten lees verder op de website van Wij zijn MIND. 

Zelf werken aan uw gezondheid

Er is veel wat u zelf kunt doen om goed voor uzelf te zorgen. Thuis, digitaal en in uw eigen tijd. Bekijk hieronder de praktische tips en ga aan de slag. 

Vragenlijst Positieve gezondheid

Positieve gezondheid vragenlijst: Wat heeft u nodig om u gezonder en veerkrachtiger te voelen?  Het invullen van de vragenlijst geeft u inzicht in wat voor u belangrijk is. Een handvat om beter om te gaan met uw situatie. 

Ga naar de webiste van Mijn Positieve Gezondheid om de vragenlijst in te vullen.

Workshops Positief Gezond

Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Deze groepsbegeleiding laat zien welke zes thema’s bij gezondheid komen kijken. En hoe u ervoor kunt zorgen zo goed en gezond mogelijk te leven.

Apps

Er zijn verschillende apps die kunnen helpen bij uw klachten en om mentaal sterk te zijn. Kijk op de GGD appstore – mentaal welbevinden.

Zelfhulptrainingen

Er zijn veel online cursussen en trainingen die u zelf in uw eigen tijd kunt doen. Kijk voor het aanbod aan zelfhulptrainingen op DE STAP naar gezonder.

Lotgenoten contact

Heeft u ook wel eens het gevoel dat u er alleen voor staat? Of dat niemand u begrijpt? Het kan helpen om hierover te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Recovery College Eindhoven

Herstellen doet u zelf, maar niet alleen. Maak kennis met Recovery College Eindhoven. 

Nei Skoen Helmond

De Helmondse uitdrukking 'Nei Skoen' - nieuwe schoenen - staat voor: Het creëren van nieuwe kansen en mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op de website van Nei Skoen. 

Groepsbegeleidingen

WRAP (Wellness Recovery Action Plan)

De baas zijn over uw eigen leven, dat voelt goed. 
WRAP helpt u om de regie over je leven (weer) op te pakken.

Tijdens deze groepsbegeleiding gaat u aan de slag met het maken van een plan. 

Ruimte in je Hoofd

Bij de groepsbegeleiding Ruimte in je Hoofd leert u klachten zoals piekeren, negatief denken en grenzen aangeven zelf aan te pakken en geven we aandacht aan hoe u in balans kunt blijven. 

Cognitieve Therapie

Wilt u minder piekeren? Uw emoties en spanningen in de hand houden? Dan is deze groep wat voor u! 

Grip op Stress

Als u gezond en fit bent, is het leven fijner. U heeft meer energie en voelt u lekkerder. Gun uzelf een gezond en fit lijf. Met kleine aanpassingen bereikt u al goede resultaten. Eet gezond, beweeg elke dag en slaap goed. Zo voorkomt u klachten en zit u beter in uw vel.

Mindfulness

Een groep waarin u oefent om met bewuste aandacht voor uzelf en uw omgeving, in het NU te leven, zonder oordelen en met mildheid voor uzelf. U leert om storende gedachtes en gevoelens minder invloed te laten hebben.

COMET

Verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen. In de COMET groep gaat u zich richten op uw positieve eigenschappen. U kunt ervaringen uitwisselen met anderen. 

Naar groepsbegeleidingen

Zorgverlening

Soms lukt het niet om zelf met uw problemen aan de slag te gaan. Dan kan een gesprek met de huisarts of praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) in uw huisartsenpraktijk zinvol zijn. In het zorgprogramma houden de huisarts en praktijkondersteuner vinger aan de pols en wordt u ondersteund door een team om goed voor uzelf te zorgen.

Zorgprogramma psychische klachten

In het zorgprogramma houden de huisarts en praktijkondersteuner vinger aan de pols en wordt u ondersteund door een team om goed voor uzelf te zorgen.

Huisarts

De huisarts is uw eerste aanspreekpunt bij psychische klachten. De huisarts bekijkt samen met u welke ondersteuning hier het beste bij past.

Praktijkondersteuner

Indien nodig kan de huisarts u doorverwijzen naar de POH GGZ voor onder andere een bijdrage in de diagnosestelling, hulp bij het vinden van de juiste ondersteuning of begeleiding bij de gepresenteerde klachten. 

Psycholoog

Uw huisarts of praktijkondersteuner GGZ kan u verwijzen naar een psycholoog. Een psycholoog kan u helpen bij uw klachten.