Thema Luchtwegen (Astma & COPD)

Er bestaan veel verschillende aandoeningen aan de luchtwegen. Astma en COPD zijn de meest bekende. De luchtwegen zijn ontstoken of beschadigd. COPD is een ziekte die niet kan genezen. Bij astma kunnen de klachten weggaan bij gebruik van medicatie.

Lezen

Het is niet altijd duidelijk welke informatie klopt en welke online bronnen betrouwbaar zijn. Daarom vindt u hier de belangrijkste informatie over Astma en COPD op een rij. Geselecteerd door uw huisartsenpraktijk.

Wat is COPD?

COPD is een chronische longziekte, waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Lees hier meer over COPD:

Wat gebeurt er in mijn longen bij COPD?

Dit animatiefilmpje van het Longfonds geeft duidelijk weer wat er in uw longen gebeurt als u COPD heeft.

Medicijnen bij COPD

Medicijnen zijn erg belangrijk bij de behandeling van COPD. Daardoor kunnen de klachten verminderen. De meeste mensen met COPD gebruiken medicijnen.

Wat is Astma?

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking in de longen. Chronisch betekent dat het blijvend is. Bij astma zijn de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd. Dat kan veel klachten veroorzaken. Als u astma heeft, zijn uw longen extra gevoelig voor prikkels als stof, rook, verandering van temperatuur en plotselinge inspanning. Lees hier meer over astma:

Wat gebeurt er in mijn longen bij astma?

Dit animatiefilmpje van het Longfonds geeft duidelijk weer wat er in uw longen gebeurt als u astma heeft.

Medicijnen bij astma

Bij astma zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders vaak de basis van de behandeling. Het doel is astma onder controle te krijgen en houden. Deze medicijnen ademt u in via de mond met een inhalator (puffer). Zo komen de medicijnen direct in uw longen.

Zelf werken aan uw gezondheid

COPD en Astma gaan nooit meer over. Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om controle over uw ziekte te houden. En te voorkomen dat de eventuele schade aan uw longen toeneemt.

Gezonder leven

Bij Astma en COPD bent u niet klaar met enkel medicijnen. Stoppen met roken. Voldoende beweging. Gezonde voeding. Een gezond gewicht. Deze dingen zijn vaak belangrijker. Door gezond te leven kunnen uw klachten verminderen. Kijk bij het thema Gezonder leven wat u zelf kunt doen om uw gezondheid te verbeteren.

Medicatie goed innemen

De meeste mensen met COPD en/of astma gebruiken inhalatiemiddelen. Het is belangrijk dat u deze middelen goed gebruikt. Op inhalatorgebruik.nl vindt u handige uitleg over het gebruik.

Webinar COPD: wat kan ik zelf doen?

Wat kunt u zelf doen om een ziekenhuisopname voor een longaanval te voorkomen? Wie kan u daarbij helpen? En wat kunt u zelf doen als uw ziekte in een vergevorderd stadium komt? Antwoorden op deze vragen komen aan bod in het webinar ‘COPD: wat kan ik zelf doen?'. U kunt dit webinar hier bekijken:

Stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken? Maar weet u nog niet hoe u dit kunt aanpakken? Op de website Rookvrij! Ook Jij? vindt u veel informatie.

Activiteiten Longfonds

Longpunt Eindhoven organiseert informatiemiddagen voor longpatiënten. Dit is een initiatief van het Longfonds. Tijdens deze middagen wordt elke keer een ander thema behandeld. Ook worden er andere activiteiten georganiseerd, zoals digitale koffietafels en online presentaties.

Lotgenoten contact

Het Longforum is het online platform van het Longfonds voor iedereen met een longziekte. U kunt hier ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan een longarts.

Groepsbegeleidingen

Zelf uw gezondheid verbeteren, met een beetje hulp? Samen met een coach - en een groep mensen in dezelfde situatie - is het soms makkelijker om uw leefstijl te veranderen.

GLI

Wilt u lekker in uw vel zitten en u fitter voelen? Wilt u afvallen maar lukt dat niet? Een leefstijlcoach kan u daarbij helpen. U gaat uw gezondheid verbeteren door uw leefstijl aan te passen. Het programma bestaat uit groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken. 

Workshops Positief Gezond

Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Deze groepsbegeleiding laat zien welke zes thema’s bij gezondheid komen kijken. En hoe u ervoor kunt zorgen zo goed en gezond mogelijk te leven.

Stoppen met roken

Maak het uzelf makkelijker. Ga samen met anderen de uitdaging aan voor een rookvrij leven! U kan zowel online als op locatie aan een groepscursus deelnemen. NB: Dit is geen groepsbegeleiding van Post-Z.

Naar groepsbegeleidingen

Zorgverlening

In ons zorgprogramma Astma & COPD wordt u begeleid door een betrokken team zorgverleners. Aangepast aan uw situatie.

Zorgprogramma Astma & COPD

Mensen met astma en COPD hebben vaak zorg nodig van verschillende zorgverleners. In het zorgprogramma Astma & COPD werken alle zorgverleners die u nodig heeft onderling samen. De zorg rondom uw ziekte wordt zo goed mogelijk geregeld. En afgestemd op uw persoonlijke situatie.