Thema Ouderen

De meeste ouderen zijn in staat om zelfstandig te leven. Bij een deel van de ouderen lukt dat niet. We spreken dan van ouderen met een kwetsbare gezondheid. Hier vindt u veel handige tips voor alle ouderen en hun mantelzorgers.

Lezen

Het kan best lastig zijn om te bepalen welke online bronnen betrouwbaar zijn. Daarom vindt u hier betrouwbare informatie geselecteerd door uw huisartsenpraktijk. 

5 Stappen naar zelfredzaamheid

U wilt graag zelfstandig blijven. Op de website van ZuidZorg vindt u informatie over oplossingen en ondersteuning om langer op een prettige en veilige manier thuis te blijven wonen.

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Wat heeft u nodig om u gezonder en veerkrachtiger te voelen? Het invullen van de vragenlijst Mijn Positieve Gezondheid geeft u inzicht in wat voor u belangrijk is. Een handvat om beter om te gaan met uw situatie.

Praat vandaag over morgen

Het lijkt misschien nog ver weg. Maar wie straks ook vol van het leven wil genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat u voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is. Of het huis waar u nu woont straks nog past. En hoe u fit blijft.

Leven met dementie

Dementie raakt steeds meer mensen. Thuisarts.nl geeft hier veel informatie over.

Zelf en samen werken aan gezondheid

Er is veel wat u zelf kunt doen om goed voor uzelf of uw familie te zorgen. Thuis, digitaal en in uw eigen tijd. Bekijk hieronder de tips en ga aan de slag.

Samen Beslis Hulp

Door de Samen Beslis Hulp in te vullen, bent u beter voorbereid op een gesprek met uw zorgverlener. Zodat u samen kunt bespreken wat voor u belangrijk is. En beslissen wat het beste bij u past. Want uw zorgverlener heeft zorgkennis, maar u kent uw persoonlijke situatie het beste.

Medische gegevens delen

Soms is het belangrijk dat zorgverleners uw medische gegevens kunnen bekijken. Bijvoorbeeld wanneer u bij verschillende zorgverleners komt. Of wanneer u (met spoed) naar een andere arts of apotheek moet gaan. Dat kan alleen als u daar van tevoren toestemming voor heeft gegeven.

Medicatie goed innemen

Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen van medicijnen. Uw lichaam reageert anders op medicijnen dan vroeger. Ook gebruikt u misschien verschillende medicijnen, die invloed hebben op elkaar. Uw huisarts geeft tips om het gebruik van medicijnen makkelijker te maken.

Levenseinde

Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt patiënten en naasten. Om over uw doelen, wensen en behoeften rondom deze laatste fase na te denken. Het is belangrijk dat u dit tijdig en regelmatig met uw zorgverlener bespreekt. En uw wensen samen vastlegt.

De dementheek

De Dementheek is een informatiepunt in de Bibliotheek. Hier is materiaal en informatie te vinden voor mensen die te maken hebben met dementie. Zoals puzzels, herinneringskoffers, boekjes voor (klein)kinderen en informatie voor mantelzorgers.

Mantelzorg ondersteuning

Als mantelzorger kunt u terecht bij lokale organisaties voor ondersteuning. Deze organisaties geven advies en praktische steun. Bieden een luisterend oor. Kennen het aanbod van zorg- en hulpinstanties. En organiseren lotgenotencontactgroepen en cursussen.

Groepsbegeleidingen

Zelf uw gezondheid verbeteren, met een beetje hulp? Samen met een coach - en een groep mensen in dezelfde situatie - is het soms makkelijker om uw leefstijl te veranderen.

Workshops Positief Gezond

Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Deze groepsbegeleiding van Post-Z laat zien welke zes thema’s bij gezondheid komen kijken. En hoe u ervoor kunt zorgen zo goed en gezond mogelijk te leven.

Maak Rimpels

Zolang mogelijk de dingen doen die u wilt doen? Maak Rimpels helpt u daarbij. Zodat u op een betekenisvolle manier, op eigen kracht en met hulp van anderen, ouder kunt worden. Denk aan gezellige bijeenkomsten en interessante cursussen naar keuze.

Workshops en trainingen voor mantelzorgers

Ontwikkel als mantelzorger vaardigheden voor goede zorg. Leer medicatie beheren en toedienen. Krijg tips om mentaal gezond te blijven. En nog veel meer. Deze groepsbegeleidingen worden aangeboden door LEVgroep.

Alzheimer Café en Trefpunt

Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor iedereen met een vorm van dementie en naasten. Met deskundige sprekers, betekenisvolle onderwerpen en informatie over dementie. U bent welkom om te luisteren, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Naar groepsbegeleidingen

Zorgverlening

Soms is ondersteuning nodig om met uw problemen aan de slag te gaan. Dan kunnen gesprekken met hulpverleners zinvol zijn.

Zorgprogramma ouderen met een kwetsbare gezondheid

Uw huisartsenpraktijk biedt het zorgprogramma 'Ouderen met een kwetsbare gezondheid' aan. Hierbij wordt u of uw familielid begeleid door een betrokken team zorgverleners. Aangepast aan uw situatie.

Vrijwilligers palliatieve terminale zorg

In heel Nederland bieden vrijwilligers zorg en ondersteuning voor terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers. Lees hier meer over op de website van VPTZ.