Thema Hart en vaten
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen van het hart en de bloedvaten. Bekende hart- en vaatziekten zijn hartkramp, hartinfarct en beroerte. Het is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te voorkomen of te verlagen. De eerste stap is gezonder leven.
Lezen
Het is niet altijd duidelijk welke informatie klopt en welke online bronnen betrouwbaar zijn. Daarom vindt u hier de belangrijkste informatie over (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten op een rij. Geselecteerd door uw huisartsenpraktijk
Wat zijn de oorzaken van hart- en vaatziekten?
Er zijn verschillende factoren die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. De Hartstichting geeft hier een opsomming van.
Over uw risico op hart- en vaatziekten
De bekendste hart- en vaatziekten zijn: hartinfarct, beroerte, hartkramp en etalagebenen (pijn in de kuiten bij lopen). Lees op Thuisarts.nl wanneer u meer risico loopt op hart- en vaatziekten.
Wat als uw risico op hart- en vaatziekten hoog is?
Wat betekent een hoog of zeer hoog risico op hart- en vaatziekten? Waarom is uw risico hoog of zeer hoog? Wat kunt u zelf doen bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten? Lees er alles over op Thuisarts.nl.
Wat betekenen uw meetgetallen?
Bij hart- en vaatziekten is het belangrijk om uw gezondheid goed in de gaten te houden. Door uw bloeddruk, hartslag, cholesterol en nierfunctie regelmatig te meten. Maar wat betekenen uw meetwaarden? Lees meer over uw meetgetallen:
Mond-spraak-arm, beroerte-alarm!
Het is belangrijk om een beroerte te herkennen en zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Om een beroerte snel en goed te herkennen is er een ezelsbruggetje: mond-spraak-arm, beroerte-alarm.
Herken je deze signalen, bel dan direct 112
Zelf werken aan uw gezondheid
Er is veel wat u zelf kunt doen om goed voor uzelf te zorgen. Thuis, digitaal en in uw eigen tijd. Bekijk hieronder de praktische tips en ga aan de slag.
Wat u zelf kunt doen om gezonder te leven
Een gezonde leefstijl is belangrijk bij het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten. Hierover vertellen wij u meer op onze themapagina Gezonder leven. Ook op Thuisarts.nl leest u hoe u uw risico's op ziekten van hart- en vaten kleiner kunt maken.
Keuzehulp bij het verlagen van risico's
Het is belangrijk te werken aan uw gezondheid om uw risico op hart- en vaatziekten kleiner te maken. Dit kan op verschillende manieren. Deze handige keuzehulp van Thuisarts.nl helpt u een manier te kiezen die bij u past.
Zelf meten
Het kan zinvol zijn om zelf te meten of uw gezondheid voor- of achteruit gaat. Door zelf te meten (thuis) krijgt u meer inzicht in uw bloeddruk en hartslag. Ook het meten van uw gewicht kan belangrijk zijn. Uw gewicht kan een signaal zijn voor verandering in de pompkracht van het hart. Hoe kunt u zelf meten? En wat kunt u leren van uw meetgetallen? Lees het op de pagina Zelf meten.
Lotgenotencontact via het Zelfhulp Netwerk
Contact met lotgenoten biedt voor veel mensen uitkomst. Door dit contact wordt er steun bij elkaar gevonden. En kunt u tips en inspirerende inzichten met elkaar delen. Het Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant brengt lotgenoten bij elkaar. Er zijn bijvoorbeeld zelfhulpgroepen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Lotgenoten forum
Ervaringen uitwisselen met andere hart- en vaatpatiënten of hun naasten kan erg waardevol zijn. Zij weten als geen ander hoe u zich voelt of waar u tegenaan loopt. Deel uw ervaring, vraag, zorg of tip via het forum van Hartpatiënten Nederland. Of wees een steun voor een ander.
Groepsbegeleidingen
GLI
Wilt u lekker in uw vel zitten en u fitter voelen? Wilt u afvallen maar lukt dat niet? Een leefstijlcoach kan u daarbij helpen. U gaat uw gezondheid verbeteren door uw leefstijl aan te passen. Het programma bestaat uit groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken.
Gezond Voor Hart en Vaten
Gezond voor Hart en Vaten is een leefstijlprogramma met een leefstijlcoach. Deelnemers werken aan een gezondere leefstijl. Omdat zij door hun ziekte een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. Leer wat u zelf kunt doen om uw hart en bloedvaten gezond te houden.
Zoutworkshop
Wist u dat van al het zout dat we eten maar liefst 70% in onze voedingsproducten zit 'verstopt'? 'Slechts' 30% komt uit het zoutpotje. In deze workshop leert u hoe u uw zoutgebruik kunt minderen.
Workshops Positief Gezond
Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Deze groepsbehandeling laat zien welke zes thema’s bij gezondheid komen kijken. En hoe u ervoor kunt zorgen zo goed en gezond mogelijk te leven.
Stoppen met roken
Maak het uzelf makkelijker. Ga samen met anderen de uitdaging aan voor een rookvrij leven! U kan zowel online als op locatie aan een groepscursus deelnemen. NB: Dit is geen groepsbegeleiding van Post-Z.
Zorgverlening
In ons zorgprogramma Hart en Vaten (CVRM) wordt u begeleid door een betrokken team zorgverleners. Aangepast aan uw situatie.
Zorgprogramma Hart-en Vaatziekten (CVRM)
In ons zorgprogramma ‘Cardio Vasculair Risicomanagement’ (CVRM) werken verschillende zorgverleners soepel samen. Om de zorg zo goed mogelijk voor u te regelen. En de zorg af te stemmen op uw persoonlijke situatie.
Handige links
Er zijn veel zorg-apps en websites beschikbaar om u te ondersteunen. Samen met onze huisartsen hebben we een selectie gemaakt. Zodat u weet wat betrouwbaar en nuttig is.
DE STAP naar gezonder
DE STAP naar gezonder is een website gericht op het verbeteren van de gezondheid voor inwoners in het zuidoosten van Brabant. Op deze website vindt u tips, activiteiten en handige hulpmiddelen waarmee u direct aan de slag kunt. Zonder dat u daarvoor eerst naar uw huisarts, zorgverzekeraar of een andere plek hoeft.
De Hartstichting
De Hartstichting strijdt tegen hart- en vaatziekten. Van elke euro gaat € 0,77 naar wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, preventie en patiëntenbelangen. De website van de Hartstichting biedt veel waardevolle informatie voor mensen met (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten.